I forbindelse med udgivelsen af ‘NogetMedRucola – A’ om algoritmer er her min liste med mine vigtigste sete, hørte og læste referencer. De er konsumeret hen over nogen år og der tygges stadig.
Film: The Social Dilemma (humanetech.com) Netflix dokumentaren fra 2020 alle har set. Viser hvordan ganske få tech udviklere håndterer deres forretningsmodel og på den måde har ændret vores samfund.
Film: TikTok, Boom. Dokumentar fra 2022, Af Shalini Kantayya. Dokumentaren handler om brugen af algoritmer og data, i politiske-, sociale-, økonomiske- og kulturelle sammenhænge. Dokumentaren sammenligner den kinesiske udgave af TikTok med den resten af verden bruger og viser hvordan Kina bruger algoritmen til at øge interessen for læring, videnskab samt til en rigid kulturel- og politisk strømlining.
60 minutes, oktober 2021, Facebook Whistleblower Frances Haugen: The 60 Minutes Interview
Tidlige bruger-sikkerheds-medarbejder hos facebook/Instagram beskriver hvordan Facebook bevidst prioriterer vrede fordi det får folk til at blive og dermed se flere annoncer. Facebook kunne ifølge hende nedbringe selvmordsraten blandt unge piger hvis det var det de ville.
60 minutes, nov. 2022, Social media and political polarization in America
Vi er også på en polariserende glidebane i norden og de små sprog er ikke omfattet af faktatjek som f.eks. engelsk er.
60 minutes, fra 2017 Brain Hacking, Hvordan medier og teknologi designes til at kapres til at designe vores hjerner.
Ressource listen hos Center for Humane Technology (eng/US) indeholder ideer, app alternativer og hvordan tech kan håndteres i familielivet.
Podcast: Your Undivided Attention Podcast – Center for Humane Technology Baggrundsviden og interviews med wistelblowers, journalister, forskere, beslutningstagere og aktivister. Løsningsorienteret tilgang til udfordringerne i teck mere dybde, politik (og håb) end i Social Dilemma.
Bøger jeg kan anbefale:
Targeted, Brittany Nicole Kaiser
Kaiser’s memoir, Cambridge Analytica Whistleblower historie om, hvordan Big Data, Trump og Facebook brød demokratiet, og hvordan det kan ske igen, fra 2019. En bog om hvordan en NGO’er og forkæmper for menneskerettigheder glider ind i et job hvor hun strømliner kampagner for Donald Trumph og det britiske Brexit. Der findes en Netflix dokumentar(som jeg ikke har set) ‘The Big Hack’ hvor hendes historie også indgår.
Move fast and brake things af Jonathan Taplin
Jonathan Taplin er ekspert og kritiker af sociale medier. Der er en del interviews at finde med ham på Youtube. Han beskriver forretnings metoden i facebook og hvordan det ødelægger vores demokrati og gør at ‘content’ der er samfunds ideer, kunst, musik og nyheder lider i et monopol der gør at Facebook tjener annonce kroner og brugerne arbejder gratis.
Ten Arguments for Deleting Your Social Media Accounts Right Now (2018) af Jaron Lanier
Pioner I Sillicon Valley der skriver om dopamin og hvordan designet dopamin hit og den med følgende afhængighed der ødelægger kultur, politik og samtalen. At man tiltaler andre som var de børn, men forventer at de svar tilbage som voksne mennesker. Laniers ønske er at vi frigør vores kommunikation af økonomisk styring.
Amusing Ourselves to Death af Neil Postman
En ældre sag om hvordan tv’s indflydelse på kultur og kommunikation. Konteksten er historisk og filosofisk og sammenligner med det trykte medie i nyere US historie. Betragtningerne og analysen af det kulturelle skred er ret i øjenfaldende, når man ser det hele i gennem nutidens briller.
Skriv endelig til mig på marita@nogetmedrucola.dk, hvis der er noget du synes jeg skal se, høre eller læse.